#203 Uurenkaupunki syysmarkkina eli maalaiste kansavaellus kalakylähä 4/4

Kirj. Albin Siivonen


… He päätivä ett kylmar tämä o sitä onnelehres ennustettu piänt vastokäymist ko tule aluks mut ett kyll se kaik viäl hyväks muuttu. Ja flikk sanos niin lohruttavaste ett kylmar nämä lusikakki viäl tarppe ova ko tule niit herttassi lapsi ettei viitit tämsist piänist näi aluks suuttu.

Päev oliki jo kulunut ehtopualel ja oli kaik tarvittava tavara ostettu. Ja ne onnellisest sin kolmeherra puarikartanol palisi kärryl nostettu.

Kaik ol jo lähtökunnos ko flik sanos yhtäkki et orotas täsä hiuka viäl, mää käväse hiuka tual ja pist nämä lusika sill aikka poves. Eik poik kerjen näkemä ko piäne vilaukse ko flikk pujat ilmapallenes sisäl yhrest hyvi ylesest käytetyst kamari ovest.

Flik kaikes kiirusas siäl pimiäs kamaris istus se ilmpalli pääl ja se tiätenki paukat ja hän ite peljästys ja kauhust kiljas. Poik kuul myäski se paukaukse ja heti häne ajusas välät murha. Paril harppauksel hän ol kamari ovel ja nytkäs nii et menivä lukuvärki kappaliks; tätä häne ei olis pitäny tehr mutt se ol ny jo hiljast.

Flik tiätenki sai uure peljästykse, tul uussi vahinkoi, te tiätenki olisit uteliait tiätämä mitä pesäselvitys tämä jälkke alvo mut mää ole se heil pyhäst luvanu ete mää san sitä kellä. See verra voi ny juur sanno ett ne lusikakki hyvä tarppesse oliva mutt se sanasota joka heijä välilläs alvo ol kaikki muut muttei ystävällist eikä hellä.

Ja niinko jokane tiätävä ete muu kauttan ol kenekkä salasuure julki tullu enk ol ikä turhi puhunu enkä sanatan syäny. Enk mein nykkä sitä syntti tehrä ja sentähre juur mää olenki piste tämä lause perähä lyäny.


Albin Siivosen kirjoittaman tarinan toimitti meille Salme Jalo. 

Artikkelikuva markkinoista lainattu Uudenkaupungin museon arkistoista.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *