#201 Uurenkaupunki syysmarkkina eli maalaiste kansavaellus kalakylähä 2/4

Kirj. Albin Siivonen

… Meijänki kyläst läks yks rakastavaine pari markkinoil muitte kyläläiste mukka. Sill ett höperöksiki ihmise pia olissivakki sanonu jost olis jättän semse ainutlaatuse tilasuure hukka.

Kon tämä meijänkyläst kotosi oleva nuarpari ol päässy torinkulmaha nii he näkivä ensmätteks yhre kivanäköse äijä jonk uumal ol nuar ja nuaranpää törröt päi taevast ja siin nuara kyljess oll jost jonki färissi ilmpallei. Flikk nyhjäs poikka kylkke ja sanoa katos nua ova vähä sukkeli ett mahtak tommose olla kallei.

Poik tuumas orot sää täsä see aikka etes öks, mää mene ja kysy pahuttas mitä tomse kerä maksa. Siin samas ko hän sen palli hintta tiarustell nii se äijä riivatt nytkäs yhre siit kimpust, tyrkkäs narunpää poja pioho ja sanos vitone vaa o se taksa.

Poik kyl koit selittä ete hän sitä palli osta meinanu, pahuuttas vaa se hintta tiarustellu olissi. Mut vähä miälelläs hän se makso ko sill selkes sill äi haukus häne hyvänpäeväsest, lupas sakotta ja muut ja ol jo semne huiluki huulil ja lupas soitta polissi.

Mutt flikk ol ilone ko kolmemarka hevone, sanos mitä makso annaks sää se mull markkinaeväks? Eik poik ruvennu mittä selittämä kui se tull ostetuks ko meinas vaa: Saak kyl, suu varte mää se ostinki ett viismarkka se siit vaa reväs.

Sitt he läksivä kattelema muit mukavuuksi mut kova vaarinpitämine hei oll toine toisistas sil väkisinki tahrosiva öksyt ett täyrys siin häärät silmä tarkkan. Ja tavara ol jost jotaki sortti, hyvä ja halppam niinko kauppia sitä kehusi ja tull siin yht ja toist ostetuksiki ett raha ol jo huppentunnu ussemman kymmenen markka.

Positiivari masinaki piipit nii viätävä sulossi säveli ett syränki löi nii köykäsest ko tyhjä tehre. Ja tiätyste heijä ol iha välttämätönt saara tiättä jost heijä avioliittos tule olema onnelline ja sen tiaro sai ostamal onnelehre.

Siin onnelehres se ol oikke selvitetty ett onnellissi tulla olema ja tule herttassi lapsi, piänt vastoinkäymist tule ensiks alus mutt puutett ei tul olema mistä. Ja ko he ajatteliva niit herttassi lapsi nii nauru hökäys tull iha väkisinki vaikk koett kättäski suu eres pittä.


Albin Siivosen kirjoittaman markkinatarinan kolmas osa julkaistaan huomenna. Tarinan toimitti meille Salme Jalo. 

Artikkelikuva markkinoista lainattu Uudenkaupungin museon arkistoista.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *