#200 Uurenkaupunki syysmarkkina eli maalaiste kansavaellus kalakylähä 1/4

Kirj. Albin Siivonen

Niin ko jokanen tiätävä ko Uureskaupungis taikk lähi ympäristös asuva ett Uuskaupunk o raohalline kylä. Ei oll juur suurtaka pelkku ett tule yliajetuks’taikk et joutuis raitiovaunu alaha, ett raohas saa yäski nukku ete tääll kaikemaaelma hulikaani yäkaussi elämöit ja jylä.

Hyvi pitkä matkal maakunnassakki tiäretä misä paikka o see ja see talo, misä talos see ja see ihmine asu ja kenel ny taas tule vähi väkki. Selvil oikke o maalaisillekki Uuskaupunk ett viarall ihmisellekki selvitellä ja luetella taloste ja puale asukaste nime vähä äkki.

Kerra vuares näättäks tekevä maalaise oikke kansavaellukse tähä hiljasse kalakylä. Se tapahtu alkupäivin lokakuut. Sillo tuara tän myytäväks korei, piironkei, tualei, ruavonpäit, silakoi, kukohuilui ja monttalai muut.

Tätä päevä sanota markkinapäeväks ja piretä siit jo juttu parikolmviikku ereltkässi. Maankyläs isänä tekevä täkspäeväks syyslahtis mikä pistä penkki sia, mikä nuarkaise, mikä lehmä, mikä taas pässi.

Piikoil ja trenkeil o niinko tiäretä sillo friipäev ja menevä he markkinoil oikke porukal jo o ilm nätti. Ne ko jäävä kotti tekevä juhla kunniaks niinko tapa vaati prossakka ja paistava plätti.

Uurenkaupunki tori o sillo niinko muurahaispesä, tavara o ett oikke kutise sill kaikemaelma rahanpyyrystäjä sillo ova luus kaupunkki laahan, posetiivari, helpheiki, onnenpyäräl huiputtaja, nilktrokari ja jutise.

Kyll sillo on kauppiaste kiäl notki ja liukas, jokane on markkinatuulel, eikä kellä ol raha oikke piukas.

Albin Siivosen kirjoittaman markkinatarinan toinen osa julkaistaan huomenna. Tarinan toimitti meille Salme Jalo. 

Artikkelikuva 1930-luvun markkinoista lainattu Uudenkaupungin museon arkistoista. Kuvan on ottanut F M Karrakoski.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *