#19 Todelliset merimiehet

Östermanin kaksospojat Lokalahdelta olivat jo lapsena päättäneet lähteä merille. Kun koitti aika, elettiin siis 1920-lukua ja pojat olivat kyllin vanhoja aloittamaan merimiehen uransa, päättivät he lähteä Uutenkaupunkiin töitä hakemaan.

Pääsivät satamaan ja astuivat purjelaivaan, menivät kapteenin puheille. Kapteeni kysyi ensimmäiseksi, uskaltavatko pojat kiivetä mastoon? Pojat vastasivat, ”Me käytiin jo siellä.”

Töitä löytyi, ja perämiehinä molemmat jäivät eläkkeelle. Uransa aikana olivat purjehtineet kaikilla maailman merillä. Vanhemmallakin iällä muistuttivat paljon toisiaan, identtisiä kaksosia kun olivat. Sormia oli kummallakin eri määrä. Niitä olivat menettäneet tapaturmissa eri tavalla.

Tarinan kirjoitti Karirainer, joiden enoja Usko ja Toivo olivat

Kuvassa on Usko, mutta Toivo näytti aivan samalta.

Päivitetty 21.2.2017. Saimme lisää tietoa Uskon ja Toivon merimieselämästä ja alla on julkaistu osa kertomuksesta:

Usko palveli sitten pitkään ahvenanmaalaisen Gustav Erikssonin omistamassa maailman suurimmassa purjelaiva-laivastossa, moninkertaisena Kap-Hornarina (Etelä-Amerikan kärjen purjelaivan päällystössä kiertäneiden kansainvälinen yhdistys).  Elokuussa 1934 Usko pestautui purjelaiva-Conradiin, jonka miehistön pääosan muodostivat brittiläiset merikadetit ja – upseerit. Tuo Turun Sigyniä suuresti muistuttava alus oli varustettu maailmanympäripurjehdukseen, jolta se palasi kotisatamaansa marraskuussa 1936. Conradin purjehduksen myötä Usko pääsi merihistoriaan, sillä mukana ollut kuuluisa merikirjailija ja -valokuvaaja Alan Villiers kirjoitti risteilystä upean kirjan: Cruise of the Conrad. Merihistorian lehdille Usko pääsi myös siten, että syksyllä 1947 hän aluksensa perämiehenä pelasti kuuluisan purjelaiva Passatin uppoamasta hirmumyrskyssä Pohjois-Atlantilla. Toivo-veljen elämänuran keskeisimmäksi osioksi muodostui pitkäaikainen palvelu yliperämiehenä Antti Wihurin perustamassa Suomen Tankkilaiva Oy:ssä. Wihurin mittava tankkilaivasto operoi maailman kaikilla merillä.

Kertomuksen uudet tiedot on poiminut Sirkku Hirvonen Kimmo Lehtimäen muistelmista. Olemme saaneet tietoja enemmänkin, mutta ne ovat vielä vahvistamatta.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *