#202 Uurenkaupunki syysmarkkina eli maalaiste kansavaellus kalakylähä 3/4

Kirj. Albin Siivonen

… Ko he siin riamusas kuljeksiva nii yhtäkki heijä korvihis tull semne ään ko lupas ja vannos ett hän anta tavara ilmaseks iha lahjaks känkkä. Flikk tuumas tuall oo semmone paikk ett ton mennä ränttä.

Sill äijäl oliki piolline lusikoi käres, lupas myyrä iha pualel hintta, mää anna koko kantamukse tavara kymmenel markal, hihkas äi. Ja samal kokot sitä lusik kimppuas meijänkyläst kotosi oleva nuartpari päi.

Poik kyll jo ol viisas ja pit kätes taskussas mut se flikk luul ett ne anneta hänel ilmaseks ja ot vasta. Poik kylläki sanos mutt liia myähä, älä ota ne täyty maksat.

Flikk tuumas em mää sunkka maks mitä anno. Poik kato viissammaks mennä maksama ko muist se pallimyyjä kui se polisil uhkas, haukus ja vannos.

Äi ei ollu heijä puhettas kuulevanas ko huitos vaa lusikkimp käres, lupas viäl taevasosuuteski sama kauppa sanos tämssi kaupoi tehrä harvo. Poik men ja pist kympi se äijä koora ja äi suttas samal ko ot se kympi se lusikkakasa tilal ja sanos o sentä yksiki järkevä ihminen ko ymmärtä tavara arvo.

Poik rupes selittämä ett se kymp ol niist vanhoist ete hän uut pyytän ete niit nii paljo tarvit. Mut äi ymmärs poja puhe vääri, sanos lissä anneta niinpaljo ko tarvita, meill tasata ja jakata, myyrä ja pakata ja hinna oteta ulos vaikk nutipäise lehmä sarvist.

Lusika helisi ja kilisi taas se äijä käres ja puhet tul ko tynnyri pruntist: Lyhkäne o päev monta o ostaja, joutukka, joutukka, hyvä tavara ei syä koi ei viä varkka. Ja siin samas enne ko poik huamattikka oliva ne lusika häne koparissas ja piäne vastamutisemise jälkke poja ol pulitettava äijäl taas kymmene markka.

Poik katos ny parhammaks mennä lusikoines flika tyijä ja flikk sanos nii totisest ett oo meil nyy lusikoi ko olis vaa velli. Ihmise tiätenki ilveli ja poik tuumas, jost oliski lusikoi mut ko o huoanost tinattu pelli.

Flika täyrys mennä viämä ite lusikoistas maksu äijäl sil pois ol päästävä tämsest paikka kiire vilkka. Sill mahrotoine oll kunniallise ihmise kuulustella piremppä aikka sitä yleisö nauru ja pilkka.


Albin Siivosen kirjoittaman markkinatarinan neljäs osa julkaistaan huomenna. Tarinan toimitti meille Salme Jalo. 

Artikkelikuva markkinoista lainattu Uudenkaupungin museon arkistoista

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *