#197 Haasteita autotehtaan alkuajoilta

Uuteenkaupunkiin vuonna 1968 perustetulla Saab-Valmet Oy:n autotehtaalla koettiin yrityksen alkuaikoina monenlaisia haasteita, osittain samoja kuin nykyäänkin.

Tehdas työllisti jo vuoden 1969 lopulla 140 henkilöä, joista 80 oli tehdastyöläisiä. Kaupunkiin muutti paljon uusia työntekijöitä, etupäässä nuoria miehiä. Alkuun työntekijöiden keski-ikä olikin vain 26 vuotta. Kaupunkiin syntyi asuntopula, joten Ketunkallioon rakennettiin kaksi nuorisokotia, jotka edelleenkin tunnetaan nimellä ”Minkkitarha”. Kerrostaloja nousi Hakametsään ja Ankkakujalle, parhaimmillaan talo kuukaudessa. Tehtaalle järjestettiin myös Laitilasta ja eri puolilta Uuttakaupunkia työmatkakuljetuksia linja-autoilla.

Autojen rakentaminen on nykyään hienosti organisoitua ammattityötä, mutta aluksi autojen rakentaminen ei lähtenyt käyntiin ongelmitta. Esimerkiksi maalaamossa oli huono ilmanlaatu. ”Hengityssuojaimia ei käytetty, joten tinnerinhaju vaikutti hengitykseen, ja pienessä hiprakassa oltiin lopun päivää.” Aluksi tehtaalla tehtiin myös pakkotahtista linjatyötä, minkä vuoksi hankalat työasennot, yksitoikkoisuus ja työtapaturmat olivat arkipäivää. Työolojen parantamiseen kiinnitettiin kuitenkin huomiota ja vuonna 1975 siirryttiin pysäytettäviin linjoihin ja ryhmätöihin.

Tehdastyön periaatteista ei kuitenkaan ollut heti yhtenäistä näkemystä. Jotkut esimerkiksi söivät eväitä autojen takapenkeillä, mikä aiheutti rottaongelman. Toisenlainen ongelma oli vuorotyöläisten lasten puutteellinen päivähoito. Lapset vaihdettiin usein vanhemmalta toiselle tehtaan portilla.

Alkuaikojen teknisten ongelmien ja huonojen työolojen vuoksi tehtaalla lakkoiltiin paljon. ”Kun joku lähti iltavuorossa esimerkiksi sairauslomalle kesken kaiken ja meni leimaamaan korttinsa, niin kaikki menivät perässä kun luulivat että lakkoillaan!”

Tarinan lähetti Uudenkaupungin museo, Jonna Junkkila

Kuva: Sirkku Hirvonen. Kuvassa Saab 96 Ukin torilla huhtikuussa 2017

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *