#164 Muistoja junamatkoilta

”Ensimmäinen muistoni Ugista on junamatka. Muutimme Turusta vuonna 1951 Ukiin syyskuussa junalla. Koko perhe ja kodin irtaimisto oli samassa junassa. Me kolme tyttöä olimme riemuissamme kun samassa junassa oli sirkus matkalla Ukiin.

Vieläkin taitaa sirkus tulla tänne joka syksy. Meidän muuttokuorma matkasi takaisin Turkuun 4 vuoden kuluttua. Sirkukseen kuitenkin pääsimme, jo muuttoiltana isä vei meidät sirkukseen. Siitä alkoi sitten koulu ja tutustuminen hiljaiseen kaupunkiin.”


”Lapsena käytiin silmälääkärissä säännöllisesti Tyksissä. Silmäpoli oli vanhassa puutalossa. Rautatieasemalta jännä matka raitiovaunulla lääkäriin. Odottelua ja mukavaa hevosen kavionkopsetta kuunnella silloisessa vanhassa Turun kaupungissa. Sama matka kotia päin. Konduktööri tarkasti liput ja oli meillä eväitäkin.

Mukavaa, jos liikennöinti jatkuisi rautateillä.”


”Eka matka Ukiin junalla Hesasta helmikuussa 1956 tullessani mieheni kotiin tutustumaan anoppiin, joka asui Pohjoistullikatu 12 (ent. ”Pikku Vason kauppa”). Matkalla Kalarannasta vastaan tuli – muistaakseni – 1 koira. Ihana anoppini talo oli vanha, mutta puutarha oli upea. Sen muistan! Nyt asun jo yli viidettätoista vuotta eläkkeellä täällä ex-porilaisena leskenä.

Uki on aikaisemmin perheemme kesäpaikka Lepäisillä sijainneen mökin myötä. Imatralla kasvaneen, Hesassa opiskelleen, Porissa 35 v perheenä ja ex-opena asuneena, rakastan tätä kaupunkia ja sen kesää – talveakin? Tori on tämän kaupungin kesäinen lauantaikeidas.


Kuvassa Uudenkaupungin radan 50-vuotisjuhla 1.9.1974. Kuva Uudenkaupungin museon arkistosta. 

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *