#158 Ensimmäinen kesätyö

Elettiin pitkää, kuumaa kesää 90-luvun puolivälin tienoilla. Olin ensimmäistä kertaa saanut jäädä yksin kotiin vanhempieni matkustaessa sukulaisiin ja tunsinkin itseni vähintään aikuiseksi tehdessäni ruokaostoksia Sokkarin tilille ja käristäessäni makkarakastiketta kuin vanhakin tekijä.

Aamuisin tietysti luin paikallislehden kannesta kanteen, kuten aikuisen kuului. Saamastani vastuusta innostuneena päätin tarttua bongaamaani kesätyöilmoitukseen. Eihän sitä koko kesää sovi jouten olla.

Soitin saman ikäiselle kaverilleni ja houkuttelin hänet mukaan. ”Jotain kasvihuonehommia siellä kai on” riitti vakuuttamaan spontaanin ystäväni ja niinpä soitimme ilmoituksessa olleeseen numeroon. Saimme ohjeistukseksi pukea ylle rönttävaatteet ja kumisaappaat, ottaa eväät ja saapua ajoissa.

Jotta olisimme uudessa pestissämme aamukuudelta, lähdimme matkaan aamun valjetessa, heti viiden jälkeen. Jalat hikosivat paksuissa kumisaappaissa ja nappiverkkarit liehuivat tuulessa viipottaessamme helkamillamme ensimmäistä kesätyöpaikkaamme kohti.

Perillä olimme hyvissä ajoin ennen kuutta ja saimme toimintaohjeet. Ensimmäisen viikon kuuntelimme korvat punaisina vanhempien työntekijöiden härskejä juttuja kurkkukasvihuoneen tukahduttavassa lämmössä, toisella viikolla saimme siirron kaalipellolle. Paahteinen aurinko kärvensi shortsien ja saappaanvarren väliin jäävän ihon karrelle ja kokemuksen lisäksi saimmekin koko vuoden kestävät rusketusraidat säären takaosiin.

Yllättäen aikaiset aamut ja hiostavat hommat saivat koulunkäynnin tuntumaan mielekkäältä, eikä aikuiseksikaan enää ollut niin kiire. Kahden viikon jälkeen laskimme saaneemme tarpeeksi rahaa shoppailureissua varten ja toivotimme pellon laidalta kaikille hyvää kesää.

Vaikka tuo lopettaminen ei ehkä kaikkien taiteen sääntöjen mukaan mennytkään, kokemus oli opettavainen ja tärkeä. Ja maistui muuten kaalilaatikkokin taivaalliselta, kun kerän oli ihan itse poiminut.

Nimim. Kaalimaan kakara

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *