#157 Kultapaja Vallimäellä

Uudessakaupungissa elettiin jännittäviä hetkiä 230 vuotta sitten. Vallimäen reunalla olevassa pajassa yritettiin nimittäin valmistaa viisasten kiveä. August Nordenskiöld –niminen mies uskoi, että viisasten kivellä voitaisiin valmistaa niin paljon kultaa, että köyhyys ja pahuus häviäisivät koko maailmasta.

Kesällä 1787 Nordenskiöld ja liikekumppaninsa Carl Bergklint paiskivat kovasti töitä. August sai tuolloin myös valmiiksi käsikirjoituksensa alkemistien menetelmästä. Hän päätti teoksensa sanoihin:

”Tässä on nyt kokonaisuudessaan suuri Alkemistinen salaisuus! Mene nyt pikku paperi ympäri maailman ja tuhoa rahatyrannia, niin että Kulta, Hopea ja Jalokivet kerrankin lakkaisivat olemasta Maailman epäjumalia ja Tyranneja!”

Alkemistitoverusten rahat kuitenkin loppuivat puolen vuoden työskentelyn jälkeen. Pajan ja Augustin perheen omaisuus pakkohuutokaupattiin ja isäntä itse lähti Ruotsiin. Hän jatkoi kullan tekemistä vielä Drottningholmin linnassa vuoteen 1789, kuitenkin heikolla menestyksellä.

Uusikaupunkilaiset eivät siis koskaan saaneet nähdä viisastenkiveä saati sen mukanaan tuomia rikkauksia. Kultapajasta on kuitenkin muistona Kotiseutuyhdistys Kaupunkim Poikatte pystyttämä muistokivi paikalla, jossa paja sijaitsi, eli Vallilan ja vanhan kirkon välissä.

Tarinan on tuottanut Uudenkaupungin museo.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *