#156 Kurkistus Kalantiin vuonna -66

Viime kesänä kunnostimme piharakennuksen välikattoa. Odotin innolla löytyisikö vintiltä jotakin kiinnostavaa. Kirjeitä ei löytynyt, mutta lievästä pettymyksestä huolimatta tehdyt löydökset ovat kuitenkin huvittaneet jo useampaan kertaa. Vintiltä löytyi mm. Kirjastolehti kesältä -68,  Kalannin kunnan kunnalliskertomus vuosimallia 1966 sekä Lounais-Suomen keinosiemennysyhdistyksen vuosikertomus sonniluettelolla vuodelta 1967-68. Pari Akuakin vastaavilta vuosilta olivat ihan luettavassa kunnossa.

Kalannin kunnan kunnalliskertomus kertoo mm. että yksi koiranomistaja on joutunut maksamaan koiraveroa 50 markkaa, kun muut 134 koiraa on selvinneet 25 markan kustannuksella. Olisi mukava tiettää, että mikä tähän on ollut perusteena. Rahamuseon rahanarvolaskuri kertoo että tuo 50 markkaa olisi nykyrahassa 87,32 euroa. Melko kallista, vai mitä?

Läpyskän mukaan suunnittelilla on myös rautatien rakentaminen Uudestakaupungista joko Raumalle tai Peipohjaan. Paljastuu myös, että Kalannin keskusta on ollut Lääninhallituksen määrmäässä rakennuskiellossa. Rakennuskaavaa ollaan suunnittelemassa ja poikkusluvin on kuitenkin rakennettu useita omakotitaloja ja yhden asuin-liiketalon rakentaminenkin on jo käynnistynyt.
Vuoden lopussa rahaa on postimerkkien muodossa löytynyt kunnan hallusta 34,75 markan edestä. Verotulona on taasen kerätty merimiesveroa peräti 7.150,55 markkaa. Veroäyrin hinta on ollut 0,11 mk. Neuvolassa on ollut ihan suhteettomat kalustemenot ja korkean hankintahintojen vuoksi lääkintöhallituksen hyväksymän valtionapuperusteen ulkopuolle on jäänyt n. 440 mk.

Nimimerkillä: Vintin kätköistä

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *