#141 Päättäjäismuistoja

”Sinä päivänä olin päässyt ylioppilaaksi. Koulussa oli tietysti juhlat, illalla mentiin kavereitten kanssa juhlimaan, ja sukujuhlat odottivat seuraavana päivänä. Vaihdoin valkoisen, virallisen juhla-asuni pinkkiin mekkoon illaksi. Mekossa oli ”rimssua” ja se ylettyi vähän yli polven ja se oli ihanan pinkki. Hienompi se oli mielestäni kuin valkoinen asu. Mutta vissiin liian rempseä sukulaisille. Ilta oli ihana, aurinko paistoi varmaan keskiyölläkin. Ensin mentiin Kirstaan. Tai en ole ihan varma, mentiinkö muualle ollenkaan, kun muistikuvia ei ole. Mutta Kirstassa oltiin ja porukkaa kuin pipoa. Valkolakkeja kaikkialla, ja sitten niille lakeille kateellisiakin oli. Mutta se ei haitannut. Niille sai nauraa huolettomasti. Huolia ei ollut sinä iltana muutenkaan. Oli vapaus, oli kesä ja aurinko. Oli hauskaa. Sarasti seuraava aamu. Hiukan paha olo, tuskanhiki välillä pukkasi päälle. Mutta sukujuhlat vaan vedettiin kunnialla läpi ja jossain vaiheessa ruokakin alkoi maistua. Päällä se virallinen asu. Ehkä oli järkevää olla puhtaassa asussa, vaikka se pinkki, se ei unohdu koskaan. Se vaan näytti hyvältä.”

***

”On vuosi 1960 ja ylioppilasjuhlat. Iltajuhlat vietettiin ravintola Wallilassa. Ennen juhliin lähtöä kysyin isältäni, mitä alkoholijuomaa voisin tilata. Hän ehdotti cointreau-likööriä. Siitäkö johtuu, etten itse juhlista muistakaan mitään?”

***

”90-luvun lopulla oli tapana juhlistaa koulujen päättymistä Santtiorannassa. Rannalle kokoonnuttiin kilisevin Ruokavaraston ja Spar-kaupan muovikassein, juotiin ne ensimmäiset humalat, remuttiin, naurettiin ja laulettiin. Itse muistan käyneeni kyseisissä kinkereissä kerran. Muuta en illasta muistakaan. Osuutensa saattoi olla helmeilevällä omppu pompulla. Kyllä te tiedätte.”

 

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *