#138 Janhuan varuskunnan elämää

Janhuan varusmiehet marssimassa Kaunisrannan soratietä olivat 60 -luvun puolessa välissä aika tavallinen näky noin 10 vuotiaalle pikkutytöllekin. Varusmiehet marssivat aina silloin tällöin maastoharjoituksiin välillä tahdissa ja välillä vähemmän tahdissa merenrantaa myötäilevää tietä Hiulle päin. Vähän puiden takaa heitä usein seurasimme.

Tuolloin 60-luvulla oli vielä varuskunnan käytössä oleva ampumaratakin jossakin vanhan Salcompin teollisuusrakennuksien maisemissa, niillä main missä nyt toimii lounasruokala ja postin jakelukeskus. Ampumarata oli tietenkin kiellettyä aluetta, mutta varsinkin pojat kävivät siellä etsimässä hylsyjä. Muistelen, että keväisin Janhuan varuskunnan portilta haettiin kansanhiihtomerkkejä, jotka sitten ommeltiin anorakin hihaan.

Kaunisrannan taloissa ja huviloissa oli silloin ulkohuussit – eihän siellä silloin viemäröintiä ja kunnallisia vesijohtoja ollut, vaan vesi pumpattiin kaivosta ja likavesi kannettiin tunkiolle.

Kerran kun varusmiehet olivat harjoituksissaan talomme lähellä maastossa, sattui tapaus, että tullessani ulkohuussista puskista nousi varusmies maastopuku päällään pyssy kädessä ja huusi minulle, silloin n. 10 vuotiaalle pikkutytölle: ”Hei flikka, onko sinulla isosiskoa?”

Pelästyin tietty, mutta sain sanottua, ettei mulla ole kun pikkusisko vaan. No, varusmies hymähteli ja minä jäin ihmettelemään miksi se sellaista kysyi? Ei minulla silloin ollut asiasta mitään aavistusta.

Jälkeenpäin vähän vanhempana olen kyllä vähän ounastellut syytä miksi hän sellaista kysyi.

Tarinan meille lähetti: Maritta M.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *