#130 Vene vesille – vaikka housut kintuissa

Juuri näinä päivinä runsaat parikymmentä vuotta sitten aloimme laskea meidän Old Lady purjevenettämme talviteloilta ensi kertaa meriveteen Uudessakaupungissa. Näsijärvellä se oli lillunut jo muutaman vuoden. Mutta nyt se oli matkalla oikein aavoille selille. Laitilasta tilattiin jonkunlainen auto, josta Santtion rannassa purkautui ällistyttävä nostokurki lähes taivaan korkeuksiin. Paksut liinat sidottiin veneen ympärille ja sitten koko tonneja painava hökötys alkoi nousta taivaalle ja siirtyä kohti vettä – kaikkien kymmenien rannalle pysäköityjen henkilöautojen yli!

Kauhistus. Jos se putoaa niiden päälle, ei pystytä maksamaan, ei edes ole varmaan sellaista vakuutustakaan olemassa saati sitten otettuna. Mukana oli ystävää ja kylänmiestä auttamassa. Minun käteeni oli työnnetty joku köysi ja ohjeena vannotettu: ”Tästä älä sitten irrota, vaikka mikä olisi. Pidät siitä kiinni henkesi kaupalla”. Ehkä se oli juuri se köysi, josta irrottamalla saa veneen putoamaan autojen päälle?

Pitelin köydestä kaksin käsin. Sitten tunsin ja huomasin itsekin, että tuulipuvun housujen vyötärön kuminauha alkaa antaa periksi ja housut alkavat liikkua hissukseen alaspäin. Irrotanko köydestä ja alan kiskoa housuja ylös? Ja murskaan autot?

Nopean arvioni mukaan niin ei ehkä kannattaisi tehdä, joten köydestä kiinni vaan, menkööt housut minne tahtovat. Ja hitaasti ne liukuivat alas, ihan nilkkoihin asti. Onneksi ei tarvinnut juurikaan kävellä. Ja onneksi oli puhtaat alushousut, sehän siinä nyt heti ihan ensiksi tuli mieleen.

Kaikki olivat niin työn touhussa ja jännittyneitä operaation onnistumisesta, ettei kukaan huomannut tukalaa tilannettani ja koko tapahtumaa. Eivät muut kuin nosturinauton kuljettaja, joka autonsa kopissa nauraa hohotti täyttä kurkkua. Minä siitä viis veisasin, ajattelin, ettei laitilalainen vaan tiedä, että tämmöinen on meillä ihan normaali ukilainen tapa.

Vene vesillä ja housut jo ylhäällä. Kuva Ritva Kolho

Tarinan kirjoitti Ritva Kolho

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *