#116 Luotsin vanhin flikk

Helfrid Sjöberg syntyi vuonna 1898 Laattiskerin torpassa. Torpan poika, luotsi Karl Sjöberg, oli vienyt vihille Agnes Lindholmin Laajon saaresta. Nuori perhe muutti kaupunkiin ja asettui Balzarborgiin. Pieni talo kävi pian ahtaaksi, kun lapsia alkoi tulla lisää. Kahdeksas lapsi ei mahtunut nukkumaan kuin piironginlooraan.

Myöhemmin Sjöbergit rakensivat talon nykyisen Sorvakon kesäteatterin paikalle. Lapset osallistuivat urakkaan keräämällä loputtoman määrän kiviä kiviaitaa varten.

Luotsivanhimman työpaikka silloin, kun ei oltu merellä, oli Vallinmäen luotsitupa. Ennen radiopuhelinten aikaa tuvasta tähyiltiin Suukarin takaa lähestyviä purjelaivoja ja jos laiva kutsui luotsia signaalilipulla, lähti luotsi luotsiveneellään hommiin.

Agnes lähetti usein lapset luotsituvalle viemään eväitä isälleen. Kun Kalle oli syönyt, halusi hän ottaa pienet tupluurit luotsituvan puisella penkillä. Nuoremmat sisarukset Hellin, Hildur, Heddi, Helma, Helge, Harry ja Rakel saivat mennä Vallinmäen nurmikoille leikkimään. Helfrid vanhimpana joutui mielestään tylsääkin tylsempään hommaan, eli istumaan hiljaa ja tähystämään purjelaivoja luotsituvan ikkunasta.

Kun lapsena hämäränhyssyn aikaan kuuntelin fammunimuinassi”, toivoin, että olisin voinut olla luotsituvassa hänen seuranaan. Joskus vieläkin.

Kirjoitti Lina

Sjöbergin perhe kävi 1920-luvun alussa perhepotretissa. He eivät kehdanneet kulkea kaikki yhdessä Augusta Olssonin ateljeehen, vaan menivät pienemmissä ryhmissä. Kymmenen hengen paseeraus olisi aiheuttanut liian suuren tapahtuman ja puheenaiheen pikkukaupungissa.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *