#103 Kun Urpo pikkupoikan Hurmeelt maitto hak

Pikkupoikan asusin Kaunisrannas siin veneranna viäres kaksikerroksisen omakotitalos.  Meit ol kuus last ja maitto ja kauraleippä men paljo.  Maitto haetti Hurmeelt, tiän toiselt pualelt vähä matkan pääst.  Ei se matk pitk ollut, mut sinne ei ollu katuvaloi ja tiä sin men metän poikki.

Eletti jottain 1960-luvun alkuvuassi.  Kerra äit taas komens ehtoste maitto hakema.  Minu vähä pelotti kulkke siäl pimiäl tiäl yksinäs.  Mut ei auttanu, kun kerra äit ol käskeny – mentävä ol.  Mul ol aluminine maitokannu ja pyäräsarves se keinus erestakasi – tyhjän vähä noppemmin ja täysnäisen hittammi.

Tarinan vanha maitokannu, kuva Maritta M.

Se o jääny miäle, et Hurme tuvas palo semmone lamppu, jossa ol valkone suk ja hyllyn pääl sois korkkia ruskia radio, joka oli ain pääl. Sitä mää ihaili, ku ei meil kotona semmost ollu. Hurme mummu men maitokannu täyttämä ja mää ain istusi orottamas sen aikka hella viäres puulaatiko pääl ja kuuntelin sitä radioo – sit taas takasi pimiä mettätiät täysnäise kannu kans.

Tarinan vanha radio, kuva Maritta M.

Meil ol valkone kissa ja ain se ilmestys josta paikal ku mää tulin maitokannun kans pihal.  Se tais kuulla sen ääne, ku kannu heilus pyärä sarves ja tiäs, ett sil kuarita kermaa kannun päält.

Kerra kävi ni, et ku mää vei kannu yläkertta keittiön hyllyn reunal – se perhana putos ja mairo levisivä pisi keittiö lattia.  Siit ei äit tykänny – mul tul kiire rappussi alas ja ulos ovest.  Kolina vaa kuulus ku äit heit tyhjän kannun mun peräs  – taisiva sillo jäärä iltamairo juomat.

Hurme talo sijaitsi nykyises Santtios juur siin tyhjän tontin paikal rivitalojen välis, joho ruveta koht Asunto Oy Santtion Helmeksi ristittyi rivitaloi rakentama.  Ja niin siin sitä kävi, et kun Hurmeen perikunt piti joskus 1990 luvul huutokauppaa ennen Hurmeen talon myyntii, mun oli ihan pakko siält ostaa se Philips-merkkinen radio – nii pali se pikkupoja miäleen jäi soima.

Urpo Myllysen kertoman mukaan tarinaksi kirjoittanut Maritta M.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *