#89 Kaitasen Maunon paluu osa 2/2

Kuvassa Kaitasen Maunon kolme vanhinta poikaa Raimo, Antti ja Eero eli ”Markela äite vellinkkomppania” istumassa perunasäkkien päällä Välisalmen kaupan pihassa Pyhämaan Kuivaraumassa.

Maunon vaimo Senja sekä heidän kolme poikaansa Antti (s. 1934), Eero (s. 1936) ja Raimo (s. 1938) eli ns. ”Markela äite vellinkkomppania” odottivat vuodesta toiseen isän paluuta kotiin. Isän ollessa poissa vuosikausia pojanviikarit tottuivat siihen, että isoisä Kristian Raitio oli se mies, jota toteltiin ja joka sanoi mitä saa tehdä ja mitä ei.

Kun viimein vuonna 1946 saatiin Norjasta sähkösanoma, että Mauno Kaitanen on tulossa kotiin Kuivaraumaan, olivat pojat ja kummityttö Viljasen Maila jo hyvissä ajoin Kivitanhuvanmäellä viljamakasiinin rappusilla istumassa ja odottamassa. Sieltä he näkivät, kuinka mäkeä ylös tuli kävellen hieno mies: hattu päässä ja puku päällä. Jutteli lasten kanssa, valitteli, että on tulossa semmoiselta matkalta, ettei hänellä ole mitään tuliaisiakaan antaa ja jatkoi matkaansa. Kukahan mahtoi olla, pohtivat lapset. Eikä isäkään tainnut tuntea poikiaan. Mutta Maila oli pettynyt, kun ei saanut mitään tuliaisia..

Hieno mies tuli sitten poikien kotiin ja oli kuin kotonaan. Yrittipä vieras mies jopa komentaa vilkkaita poikia. Tällaista kurinpitoa pojat eivät kuitenkaan hyväksyneet, vaan olivat yhtenä rintamana sitä mieltä, että tämä vieras mies ei heitä määrää, vaan se ajetaan tiehensä. Isoisähän oli se mies, jota pojat tottelivat. Kauan kesti, ennen kuin pojat isänsä täysin hyväksyivät. Aikanaan isä kuitenkin sai paikkansa poikien sydämissä ja perheen ”vellinkkomppaniaan” syntyi lisää vielä yksi poika Aaro, joka isänsä jälkiä seuraten myös muutaman vuoden ajan totutteli elämään merimiehen ammatissa. Vanhemmista veljistä Antti ja Eero viihtyivät samaisessa ammatissa vieläkin pitempään.

Antti Kaitasen kertomuksesta kirjanneet Pirjo-Riitta Eilu ja Päivi Mikola.

Vakka-opiston Pyhämaan Perinnepiiri on viime vuosina julkaissut neljä kyläkirjaa (Kuivarauma, Edväinen, Pitkäluoto-Ihamo ja Kursila) ja on piakkoin saamassa valmiiksi viidennen kirjan. Tulevan kirjan kylänä on Kukainen ja yleisaiheena Pyhämaan Merenkulkijat, josta ylläoleva katkelma näytteenä. Kirjoja voi tiedustella Pyhämaan kyläkaupoista sekä Uudenkaupungin Matkailutoimistosta ja Passarista.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *