#88 Kaitasen Maunon paluu osa 1/2

Kuvassa Mauno Kaitanen Irlannissa vuonna 1944.

Tytöt piioiksi ja pojat merille. Tämä oli tapa 1900-luvun alkupuolella juuri rippikoulunsa päättäneiden nuorten kohdalla Pyhämaassa. Niin lähti Kuivaraumastakin Kaitasen Mauno meripojaksi ensin raumalaiseen kuunariin ja siitä muihin laivoihin. Kaikki sujui hyvin, kunnes 1930-luvun lopulla Euroopan kärjistynyt poliittinen tilanne muutti myös Maunon merimiesuran suunnan.

Kohtalokkaat tapahtumat Maunon elämässä saivat alkunsa uuskaupunkilaisvarustamo Zachariassenin höyrylaivoista Kronoborg ja Rolfsborg. Amerikassa Mauno sairastui ja joutui jäämään Kronoborgista sairaalaan. Paluumatkalla Rolfsborgissa vuonna 1938 alus internoitiin Pohjanmerellä Dublinin lähistölle, jossa miehistö joutui elämään eristyksissä. Koti-ikävä ja huoli perheestä, vaimosta ja kolmesta pienestä pojasta, oli Maunolla kova.

Kun pakollista ulkomaanoleskelua Irlannissa oli kestänyt kahdeksan vuotta, Mauno ja pari muuta miestä päättivät karata, kävi miten kävi. Yhtenä pimeänä yönä miehet karkasivat uimalla lähistöllä olleeseen kalastustroolariin, joka lähti viemään heitä kohti Norjaa. Troolari kiersi pohjoista reittiä, kun ei uskallettu ajaa Englannin kanaalin kautta. Miesten karkaaminen oli ehkä huomattu, sillä troolarin lähdettyä liikkeelle kuultiin mahtava jysäys. Ammuttiinko pakenijoiden perään? Aluksesta sammutettiin heti kulkuvalo, jotta sitä ei nähtäisi. Toista jysäystä ei enää kuultu – onneksi. Luulivat varmaan aluksen saaneen osuman.

Mauno Kaitanen Irlannissa vuonna 1944.

Antti Kaitasen kertomuksesta kirjanneet Pirjo-Riitta Eilu ja Päivi Mikola. Tarina jatkuu huomenna!

Vakka-opiston Pyhämaan Perinnepiiri on viime vuosina julkaissut neljä kyläkirjaa (Kuivarauma, Edväinen, Pitkäluoto-Ihamo ja Kursila) ja on piakkoin saamassa valmiiksi viidennen kirjan. Tulevan kirjan kylänä on Kukainen ja yleisaiheena Pyhämaan Merenkulkijat, josta ylläoleva katkelma näytteenä. Kirjoja voi tiedustella Pyhämaan kyläkaupoista sekä Uudenkaupungin Matkailutoimistosta ja Passarista.

Teemat

2 Comments

 1. Taru
  7.4.2017
  Reply

  Kirjoittakaa sellaisesta ihmisestä kuin Eira Urhonen os Kivivuori hän on ensinmäinen lomittaja vakka-suomessa

  • Sirkku Hirvonen
   8.4.2017
   Reply

   Hei ja kiitos kommentista! Valitettavasti emme tunne kyseistä henkilöä itse, mutta jos sinulla on tarina hänestä, julkaisemme sen erittäin mielellään. Postia voi lähettää osoitteeseen kerro@400tarinaa.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *