#85 Mull

Meijä mulli oliva väliste aika omapäissi. Ei se nii ihmekä ollu, ku meijä isä ei saanu olttu härssämät jo piänest ast poikvasikoi. Tönis niit nyrkilläs otta ja mölis.

Sillo eluka kulkiva kesäsi metäs. Jokane ol aidannu alues. Ei se iha huonoka asi ollu, ett mullika vähä kiukkusi oliva.

Yksiki jut ol, ku mustika tai puoluka noukkimis aikan porukka ol tulos meijä mail, vissi jotta kaupunkilaissi oliva.  Mul äkkäs ne ja painel ryminäl päi. Nii lähtivä marilaise, et puska krapisiva ja paat paukus rannas. Saatti ite noukki marjam.

Mut kiltiste se eluk ehtoste tarhan tul ja navetta. Mut se ei ollu tämä tarin mink pit kertto…

Mullik ol kasvan hyvi ja sen pit viedä teuraks. Saares ku oltti, paatil se  pit kuljetta.

Ol lainattu proomu, viissi Jatketu Uskol, (sil kun ol semmone lotja, mihi mahus kaks hevostaki kerrallas). Ja naapuri Yrjö ol pyydetty talkkossi.

Mullik laitetti proomuhu liekka ja äit ja Yrjö sit pitelemä. Isä ajo paatti mikä hinas proomu.

No ei se ollu mikskä merenkulkijaks syntyn se mul. Heti ku proomu moottor rupes puksuttama, mul rupes hurjaks, eikä kuljetus päässy ku Ruaksäppen taaha, ni eluk reuhos ittes vapaks. Hyppäs mere ja uis rantta. Ja sit painel hänt pystös ja lieknaru seuranas mäkki ylös viimest päivä suara päät karsinahas.

Jos tämä olis kaunis tarina, ni tähä kirjotettais et mullik sai elät onnellisen elämäs loppu ast kotonavetassas. Mut ei tämä niit satui ol.

Vaik meijä isä ol usse aika tasane, ni kyl se osas ol tulenpalavan kiukkunenki. Siin saiva päihis eluk, niinko äit ja Yrjöki ko päästivä karkku. Proom ol lainattu. Naapur pyretty talkkossi ja teurasauto orot Vohdesaare rannas.

Niin läks taas mull ja aika tihuva tahti. Ja surratti proomuhu kii, et vissin pysy. Kyl ne se sit kait peril saiva. Asiast ei piänen aikan puhut.

Mä en enä loppu ast kattonu. Mä oli tuva pöörä al parkumas tätä kauhia konflikti.

Juttu 50-60-luvun  vaihtest Tammio-saarest.

Jutun meil kertos Anne Kuusisto

Toimituksen huomautus, kuvan mulli ei liity tapaukseen!
Kuva: Uudenkaupungin museon valokuvakokoelmat

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *