#82 Heikki Alho – Uudestakaupungista menestyväksi näyttelijäksi

Uudenkaupungin Teatterin kasvateista menestynein ammattilainen on Heikki Alho, joka esiintyi vaativissa rooleissa jo 16 vuoden ikäisenä

Heikki Alho (16 v.) ja Uudenkaupungin teatterin kantavat voimat Irja Ilo ja Into Viitanen 1953 ”Kosinta”. Kuva: Uudenkaupungin teatterin 75-vuotiset juuret

Asuimme Heikki Alhon kanssa lähekkäin Kirkkokadulla ja hänestä tuli meille lähes perheenjäsen. Olin hänelle ”pikkuveli”.

Useana kesänä vietimme aktiivista leirielämää telttailemalla viikkoja Kolmhaaran saaressa. Ikäisistämme hieman poiketen, meillä oli mukana pino teatterin roolivihkoja ja esitimme eri osia kallioisen metsäsaarekkeen keskellä.

Saaressa oli hauskaa ja saimme sinne kavereita vieraaksi lähes päivittäin.  ”Omistimme” koko saaren, ei meiltä mitään puuttunut.

Heikki ja Markku Kolmhaarassa 1954
Kuva: Markku Wuotin kokoelma

Oulun teatteri

Heikki Alho kävi kilpailemassa valtakunnallisessa näytelmäkilpailussa, missä hänen loistava esiintymiskykynsä havaittiin. Heikki kiinnitettiin nuoresta iästä huolimatta 18-vuotiaana Oulun teatteriin ammattinäyttelijäksi syksystä 1955.

Heikki Alho Nummisuutarin Topias 1956.
Kuva, Markku Wuotin arkisto omistuskirjoituksella.

Olimme jatkuvasti kirjeenvaihdossa ja Heikki kertoi innokkaasti suuren unelmansa toteutuneen.

23.8.1956:  Törö Veli-Markku

”Saituri” Uuno Laakso vierailee Oulussa  ja minä olen hänen poikansa Cleanté.

Mulla on hieno ja loistava puku, kulta ja hopea vain siitä kimmeltävät. Takki ja housut ovat keltaista, aitoa silkkiä, jossa on erivärisiä helmiä ja kulta ja hopea kirjailuja, pitsiröyhelöt hihan suissa ja kaula-aukoissa. Valkoinen pitkähiuksinen peruukki kuuluu myös asuun ja valkoiset sukat, sekä hienot lakerikengät. Näkisit minut siinä, niin et minua samaksi tuntisi. 

Hei, Kukka Kaaka (salakieli), Heikki 

Vuonna 1956 joululomalla matkustin yksin höyryjunalla Ouluun ja sain nähdä Oulun komean teatterin sekä tutustua moniin tunnettuihin näyttelijöihin, sekä heidän näytöksiin.

Heikki Alhon Oulun teatterin kiinnitykset olivat vuosina 1955-58 ja vuonna 1959 kiinnitys tehtiin Riihimäen kaupunki teatteriin.

Turun kaupungin teatteri

Turun kaupunkiteatterin kiinnitys alkoi vuonna 1967 ja siellä hän esiintyikin eläkeikään asti..

Heikki Alhon päätyö oli eittämättä Turun teatterin kuuluisimmassa produktiossa eli Kalle Holmbergin ohjaama ”Seitsemän veljestä”, missä hän oli Simeonin roolissa.  Näytelmää esitettiin kolmen vuoden aikana lähes 250 kertaa.

Seitsemästä veljeksestä tehtiin myös televisiotallenne. Alho näytteli myös useissa elokuvissa ja televisiotuotannoissa.

Turussa hän oli hyvin suosittu sekä arvostettu näyttelijä.

Tarinan lähetti Markku Wuoti

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *