#77 Kaunisrannan flik muistelee osa 2/2

Kuvassa kirjoittajan isän itse rakentama puutalo 60-luvulla juuri valmistuneena. Perhe seisoo talon edustalla. Kuva Maritta Myllynen

Talvella tehtiin omat ladut lähimaastoon ja laskettiin mäkeä Hurmeen mäestä.  Ei ollut kaupungin jäädyttämiä ulkojääkenttiä, vaan me Kaunisrannan lapset aurattiin ”puuauralla” meren jäälle oma luistelukenttä, johon mahtui ”kahdeksikkoa” luistelemaan ja kiekkoa lämimään.  Silloin eivät vanhemmat juuri osallistuneet lasten leikkeihin – eikä sitä kukaan meistä odottanutkaan.

Kuvassa kirjoittajan isovanhempien talo. Kuva Maritta Myllynen

Kesälomaa vietettiin serkkujen kanssa Kaunisrannassa uiden omassa rannassa ja paljon pelattiin ulkopelejä, kuten 10 tikkua laudalla ja kuurokaaroa, hypättiin narua ja ruutua.  Muistelen, että aamulla kun heräsin, juoksin ”rillahousut” jalassa suoraan rantaan uimaan.  Mikä olisi ollut sen hienompaa?

Pappani teki juhannuksena aina koivuista ”huvimajan” nurmikolle, jossa sitten juotiin juhannuskahvit ja mehut.  Monet syntymäpäivät ja juhlat vietettiin kesäisin mummin ja pappan pihalla.  Muistini mukaan aina oli hyvä ilma, mutta jos ukkosti, sitten ukkosti kunnolla ja kerran meidänkin taloon iski salama ensin rannasta piikkilanka-aitaa pitkin ja talon sokkelista sisään sähköjohtoa pitkin olohuoneen lamppuun.

Minulle on jäänyt hienoja muistoja lapsuudesta ja lämpimistä kesistä Kaunisrannassa.  Muistot tulivat nyt pinnalle, kun nyt  juuri kyseinen asuin-alueemme Santtion venerannan vieressä on tasoitettu ja sinne on nousemassa uusi palvelukeskus; kauppa, päiväkoti ja hoitokoti.

Tätä kirjoittaessani ei ole enää mitään jäljellä entisestä pihapiiristä; santapoluista, pyykkimäestä, mummin kukista ja hopeapajuista, omenapuista, talon sokkeleista, pappan latomista monista kivipenkereistä ja rappusista.

Mutta hienot muistot elää. Kaunisranta on edelleen perheemme elämässä  – sillä venemme on ristitty Kaunisrannaks

 

Tarinan lähetti Maritta Myllynen

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *