#59 Lyökin salainen pakoreitti, osa 4/4

Karkotuksia Ruotsista takaisin Baltiaan

Myöhemmin vuonna 1945 kävi ilmi, että Ruotsi ei tuntunut sittenkään olevan kovin turvallinen paikka pakolaisille. Maan päivälehdistö oli kertonut suurin otsikoin nälkälakosta eräillä pakolaisten internointileireillä. Hallitus oli jo tehnyt päätöksen luovuttaa Neuvostoliiton viranomaisille yli 1000 Baltian palkolaista, jotka olivat paenneet Ruotsiin.

Maan yleinen mielipide vastusti jyrkästi hallituksen tekemää päätöstä ja karkotuksia. Suomalaisilla ei ollut palautusuhkaa ja Ruotsiin oli sijoitettu 80.000 lasta. Lapin sodan aikana Ruotsi tarjosi mahdollisuutta 100.000 pakolaisen sijoittamiseen.

Kallvikin pakolaisleiri Ruotsissa 1944. Kokin sylissä on tarinan kertoja Markku Wuoti. Kuva Markku Wuotin arkisto

Asekätkijöiden karkotus Ruotsista

Ruotsin ulkomaalaistoimiston virkailija suoritti erittäin salaisen käynnin 1946 syksyllä ja ilmoitti, että Ruotsin hallitus on tehnyt päätöksen, Neuvostoliiton painostuksesta, palauttaa asekätkentään osallistuneet suomalaiset vuoden loppuun mennessä, mikäli he eivät ole ennen sitä poistuneet Ruotsin valtakunnan alueelta.

Suomalaisten ainoa vaihtoehto oli ryhtyä valmisteleman maasta poistumista. Ryhmä sai järjestettyä viisumit Venezuelaan, mutta tiedossa oli että laiva poikkesi matkalla New Yorkiin, minne ryhmä sitten jäi.

Marttisen miehet USA:n armeijaan

Paavo Kairinen toimi USA:n armeijassa muiden suomalaisten upseerien kanssa talvisodankäynnin asiantuntijoina sekä kouluttajina. Hän kävi USA:n sotakorkeakoulun ja johti Naton erikoissodankäynnin joukkoja, sekä suunnitteli Naton yhteistoimintaharjoituksia, toiminta-alueena Norja, Tanska, Saksan Liittotasavalta ja Italia. USA:han palattuaan Kairinen ylennettiin everstiksi ja hänelle myönnettiin USA:n puolustusvoimien Kunnialegioonan risti. Paavo Kairinen palasi Suomeen 1982 ja kuoli v. 2000. Hautakivi on Yläneen hautausmaalla.

Ruotsin kansankeräyksessä Suomalaisten sotalasten avuksi myytiin muistomitalia.
Markku Wuotin kokoelma.

Tarinan kirjoitti ja lähetti Markku Wuoti.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *