#57 Lyökin salainen pakoreitti, osa 2/4

Salainen siirto Lyökin saareen

Elokuun 26. päivänä 1945 majuri Paavo Kairinen oli Niinisalon varuskunnassa ja sai hälytysilmoituksen Helsingistä: ”Herroja on käynyt toimistossasi Korkeavuorenkadulla”. Puolessa tunnissa Kairinen lähti polkupyörällä siviilivaateet päällä kohti rautatieasemaa sekä pohdiskeli lähtisikö kohti Haaparantaa tai Turkua? Hän hyppäsi Turun junaan ja ajatteli miten tästä eteenpäin.

Hetken kulutta hän näki junassa tutun rouvan ja tarrasi hameen helmaan kiinni. Hän oli Varsinais-Suomen piirin everstiluutnantti Yrjö Vasaman rouva, joka järjesti Kairiselle salaisen tapaamisen miehensä kanssa Turkuun.

Paikaksi sovittiin Halisten kosken kohdalla olevan mökin vastaranta jo samana yönä klo 02.00. Tunnusmerkkinä oli sytyttää tupakka ja pian lipui soutuvene rantaan.

Kairinen sai osoitteen seuraavaksi aamupäiväksi, missä everstiluutnantin arvoinen henkilö ilmoitti: ”Mene tasan klo 13 Humalistonkadun ja Puutarhakadun kulmaan, mistä Sinut noudetaan oliivinvihreällä henkilöautolla”.

Auton takapenkillä istui eversti Lauri Maskula ja auto lähti kohti Ylänettä, missä Kairinen tapasi pikaisesti perheensä ja lähti autonkuljettajan kanssa Raumalle ajo-ohjeet saatuaan.

Rauman salaiset agentit

Kairinen sai tiedon, että Rauman vanhan torin varrella oli puutalo, missä oli nimikyltti Rahi, mistä saisi lisää ohjeita. Maisteri Alpo Rahi ilmoitti vuorostaan, että seuraava etappimies on jo odottamassa, ja hänellä on sanomalehti vasemmassa kainalossa. Häneltä tulee kysyä ”onko Hamara odottamassa?”.

Paikalla oli Vakka-Suomen suojeluskuntapiirin upseeri Olavi Pihala, joka ohjasi Kairisen odottavaan autoon ja matka alkoi.

Tarinan kirjoitti ja lähetti Markku Wuoti.

Tarinan kuvituskuva on Uudenkaupungin Museon arkistoista ja se on Frans Karrakosken kuvaama 1930-luvulta.

P.S. Jos sinulla on omia tarinoita, voit lähettää niitä osoitteeseen kerro@400tarinaa.fi

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *