#56 Lyökin salainen pakoreitti Ruotsiin, osa 1/4

Seuraavaksi kuulemamme tarina on Markku Wuotin kokoama. Aineisto tarinaan on saatu tarinan päähenkilön Kairisen omaisilta. Tiedot perustuvat Kairisen henkilökohtaisiin aineistoihin ja kuviin.

Suomen ja Neuvostoliiton kesken solmittiin rauhansopimus syyskuun 19. päivänä 1944. Liittoutuneiden valvontakomissio Neuvostoliiton johdolla saapui Suomeen pian sen jälkeen.

Lokakuussa 1944 päämajassa arvioitiin, että rauhansopimuksessa mainittu 25.000 sotilaan vahvuus ja aseistus olisi riittämätön, mikäli sota syttyisi uudelleen ja näin pyrittiin salaa siirtämään aseistusta hajasijoitusta varten eri puolille Suomea. Osa aseista kätkettiin myös Uudenkaupungin seudulle paikallisten yhdysmiesten avulla.

Aseiden hajasijoituksen johdossa oli salainen solu, jonka johdossa oli Pääesikunnan operatiivisen osaston päällikkö everstiluutantti Usko Sakari Haahti ja solun jäseniksi kutsuttiin myös yläneläinen upseeri majuri Paavo Kairinen, jonka tehtäviin kuului ohjata osa sotakaluston kuljetuksista valittuihin sotilaspiireihin salaiseen valvontaan.

Salaiset kätkennät paljastuvat

Toiminta oli niin laajamittaista, että tiedot kätköistä tuli valvontakomission tietoon 1945, jolloin he ryhtyvät toimenpiteisiin kuljetusten estämiseksi, sekä edellyttivät toimintaan osallistuneiden henkilöiden vangitsemista ja tuomitsemista.

On täysin ilmeistä, että pääesikunta ryhtyi kaikin tavoin suojelemaan upseereita, jotka olivat kutsuttuna toiminnan johdossa. Yhdeksi keinoksi valittiin avustaa näitä upseereita pakenemaan Ruotsiin, jossa olisi aikaa odottaa tilanteen rauhoittumista.

Turvallisinta olisi siirtää pakoon pyrkivät pienaluksilla Pohjanlahden yli. Toimintaa ohjasivat ns. ”Carringin miehet” (Nimitys Carringin miehet viitataan Alfred Hitchock 1935 valmistuneeseen elokuvaan ”Salainen asiamies”.) 

Ylityspaikkoja järjestettiin pitkin Suomen rannikkoa, sotilaspiirien mukaisesti. Uusikaupunki kuului Rauman Sotilaspiiriin, mistä lähetettiin asekätkijöitä, sekä pakolaisia Uuteenkaupungiin, Pyhämaalle tai Rauman ulkosaaristoon odottamaan siellä laivurien matkoja Ruotsiin.

Tarinan kirjoitti ja lähetti Markku Wuoti.

Kuvituskuva Uudenkaupungin Museo

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *