#53 Kunnia niille, joille kunnia kuuluu osa 1/2

Moni isä joutui jättämään kotinsa ja lähtemään rintamalle, kun velvollisuus sitä vaati. Niin minunkin isäni Väinö Johannes Suominen, joka syntyi torpparin poikana 18. maaliskuuta 1902. Hänen isänsä Juho Bernhart Suominen kuoli 1.11.1925. Niinpä 23-vuotiaana Väinö jäi yksin äitinsä Marian kanssa hoitamaan Karalan torppaa. Sisukas ja voimissaan oleva nuorukainen raivasi peltoa lisää pyörtänkuokalla. Pellon nimeksi tuli Kuakmaa. Väinö ajoi Uudentuvan lampista suomaata hiekkamaille maanparannusaineeksi.

Karalan torppa Lokalahdella. Kuvan toimitti Juhani Suominen.

Isäni Väinön aikana Karalassa töissä käyneet ovat kertoneet tarkoista ohjeista. Esimerkiksi porkkanan taimien väli oli oltava 5cm eli tulitikun mitta. Näillä vaatimuksilla ja teoilla saavutettiin ne tulokset, jotka on kirjattu kunniakirjoihin maanviljelyksen hyvästä ammattitaidosta 1935-1938. Valtakunnallisessa kilpailussa tuli 1. sija (kunniakirja Karalan seinällä).

Isäni oli myös pienviljelijäyhdistyksen koneiden hoitaja. Rakennuksia hän rakensi maa- ja karjataloutta varten kuusi kappaletta. Asuinrakennus oli Juho Bernhartin rakentama.

Musiikkia isäni soitti iltamissa 1-rivisellä haitarilla ja viululla. Hän oli myös Turun Sanomien asiamies (tilauksia koko Varsinais-Suomen alueelta).

Isäni ja äitini Anna Arma (Anni) os. Lehtola vihittiin 24.6.1930 (kotoisin Kalannin Santtion kylästä).

Urheilun suhteen isäni harrasti kaikkia lajeja. Hiihto oli ehkä vahvin laji, mutta hän myös juoksi samoissa kilpailuissa Paavo Nurmen ja Harri Larvan kanssa. Selattuani isäni päiväkirjaa urheilusaavutuksista sain seuraavia tietoja. Isäni urheilu-ura alkoi 10-vuotiaana (1922) hiihtokilpailuissa Ahmasveden jäällä, 2. sija 5 km:n matkalla ajalla 22,13. Palkintona vaateharja ja 10 km:n aika oli 40,13 ja palkintona tästä hopeamitali.

Kuvassa Väinö Suominen ja urheilupalkintoja monista saavutuksista. Kuvan toimitti Juhani Suominen.

Piirinmestaruuskilpailuissa juoksuissa isäni voitti 1500m ajalla 4,36 ja 5000m ajalla 17,30. Vuonna 1927 tuli piirin mestaruus 20 km hiihdossa, kesällä 1926 piirinmestaruudet 800m ajalla 2,08,6 ja 1500m ajalla 4,23. David Ketosen juoksumaljakilpailuissa 400 m taittui ajalla 58,0 800m ajalla 2,06,3 ja 1500m ajalla 4,20. Talvi 1927 oli lumeton.

”Helatorstaina UU:n kansalliset Paavo Nurmi voitti 1500m, pysyin 2. aina viime metreille asti, mutta siinä Lehtone ohitti minut, olin. 3., Kesällä 1928 Harri Larva (myöhemmin suomen mestaruus sekä 800m ja 1500m) voitti 1500m 4,07 minä olin 4.” Isän kilpamuistikirjan viimeiset merkinnät 7.7.1929.

Kovia kilpakumppaneita olivat Lokalahdella Östermanin Toivo ja Usko, Salmenperän veljekset Knut, Kosti ja Ilmo sekä Rauvolan Esko ja Vesolan veljekset Arvo ja Toivo. Varsinkin hiihdon maakuntaviesteissä Lokalahti voitti monta vuotta peräkkäin, silloin Knut Salmenperä ratkaisi usein viestivoiton.

 

Tämän tarinan kirjoitti Juhani (Väinön poika) Suominen.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *