#52 Palokunnan arpajaiset

VPK:n juhlat – tai palokunnan arpajaiset, sama asia. Oli muuten pitkään ehkä kovin kesätapahtuma Uudessakaupungissa. Muistan, että vielä 1970-luvulla arpajaisjuhlaa todella odotettiin. Sitä pidettiin aina elokuun alussa Kainpirtissä VPK:n paviljongilla. Pitkin kesää olivat palokunnanpojat univormuissaan jo myyneet niitä arpoja mm. lauantaisin torilla. Sellaisissa isoissa muovikasseissa oli sisällä pastellinsävyisiä taiteltuja arpoja, jotka revittiin päistään ja avattiin. Jos arvassa oli voitto, saattoi sen sitten lunastaa niistä arpajaisista sieltä paviljongilta.

Juhlapäivänä koko palokunnan kalusto kiersi kaupunkia pillit soiden ja kutsuen väkeä juhlaan. Koko perheen juhla oli päivällä. Palokunta marssi sinne juhlavasti ja koko kenttä täyttyi juhlavieraista. Ohjelma oli aina laadukasta. Oli puhetta, musiikkia, erilaisia muita esityksiä ja tietenkin se sammutusnäytös. Kentän laidalle oli rakennettu joku hökkeli, joka sytytettiin palamaan ja palokunta sitten sammutti sen näytösluonteisesti. Ja niitä arpajaisvoittoja saattoi sitten mennä jonottamaan paviljongin ikkunan takaa, josta niitä jaettiin.

Erityisesti on jäänyt mieleen kesä 1974, jolloin arpajaisissa vieraili Danny in Rock –kierue. Mukana oli Dannyn lisäksi myös mm. uransa alussa oleva Virve Rosti. Danny jäi jakamaan myös nimmareita. Minutkin, 7-vuotias tyttö,  laitettiin hakemaan sellainen. Sainkin ruutupaperille kirjoitetun nimmarin, mutta isosisko sai sen puhuttua minulta itselleen. Minä sentään sain hänen ottaman valokuvan omaan albumiini. Päiväjuhlaa seurasi aina myös tanssit, joissa tuona vuonna taisi olla ennätysyleisö – juuri Dannyn takia. Tansseissa en koskaan käynyt, mutta tiedossa oli, että iltakymmeneltä VPK:n paviljongilla järjestettiin ilotulitus ja kiipeämällä talomme katolle, saattoi siitä nähdä välähdyksen.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *