#48 Erkki Tuomioja ja Uudenkaupungin putkan afrikkalaiset

Taisi olla noin 45 vuotta sitten vuonna 1972, kun nykyinen veteraanipoliitikko Erkki Tuomioja auttoi uusikaupunkilaisia – tai paremminkin afrikkalaisia.

Kaupunginkanslia ja muut kaupungin virastot olivat tuolloin Kaupungintalossa Rauhankatu 10:ssä. Talossa oli myös poliisilaitos. Satamakapteeni Toivo Rautiainen oli kahvipöydässämme kertonut, kuinka Kemiran satamassa olevasta saksalaislaivasta oli paennut kaksi ghanalaista nuorta miestä. Miehet olivat kertoneet ”hitlermäisestä” kohtelusta laivalla. Puhuttiin myös laivan päällystön polttaneen afrikkalaisten kämmenselkiä savukkeilla.

Uudenkaupungin poliisin saamat ohjeet kuitenkin edellyttivät, että miehet palautetaan laivaan. Kerran miehiä jo oli yritetty viedä, mutta toinen oli  uhannut hukuttautua, jos joutuu takaisin laivaan. Miehet tuotiin takaisin poliisin putkaan, jossa satamakapteeni oli myös poliisin apuna tulkkaamassa miesten ajatuksia. Laiva lähti sitten johonkin toiseen Suomen satamaan, mutta poliisin ylempää saama ohje oli edelleen viedä miehet laivaan.

Miesten kohtalo huolestutti meitä kaupungin virastojen henkilöstöä – varsinkin naisiamme – sen verran, että päätin soittaa eduskuntaan Erkki Tuomiojalle. Hänet oli vuonna 1970 valittu eduskuntaan. Hänen tiedettiin suhtautuvan kehitysmaa-asioihin myönteisesti, joten uskoin hänen lämpenevän ghanalaispoikienkin kohtaloon.

Tuomioja lupasi yrittää. Vielä samana päivänä hän soitti ja kertoi puhuneensa asiasta silloiselle sisäministerille, keskustan Eino Uusitalolle. Ministeri oli luvannut hoitaa asian.

Ja hoitikin. Jostakin ainakin tuli Uudenkaupungin poliisille uusi tieto. Miehiä ei tarvitsekaan palauttaa saksalaislaivaan. Heille järjestyi lentolippu Kieliin, jossa heidät oli saksalaislaivaan pestattu.

En uskaltanut poliisimestari Antti Saloselle koskaan kertoa soitosta Tuomiojalle. Oli se varmasti poliisillekin helpotus, kun  ei tarvinnut miehiä kantaa väkisin laivaan.

Helmikuussa 2017 kysyin Tuomiojalta sähköpostitse, muistuuko asia mieleen. ”En olisi itse heti muistanut koko asiaa, mutta kun luin tämän koko jutun, tapahtuma palautui mieleeni juuri tällaisena”, Tuomioja vastasi.

 

Tarinan kirjoitti Matti Jalava, tuolloinen kaupungin kansliasihteeri

Kuva Matti Jalava: Erkki Tuomioja Uudenkaupungin torilla vappuna 2003

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *