#44 Vuonna 1966 noin 60 liikenneonnettomuutta – Yhdessä syynä ajajan taitamattomuus

Kaupungin kansliasihteerinä työhöni kuului 1960-luvulla myös mm. liikennelautakunnan sihteerin tehtävät. Siinä mielessä kävin v. 1967 alussa läpi Uudenkaupungin poliisilaitoksen liikennevahinkotilastot. Poliisilaitos sijaitsi työpaikkani kanssa samassa talossa Rauhankatu 10:ssä, jossa nykyisin toimii mm. matkailutoimisto.

Vuonna 1966 kaupungissa sattui melkein 60 poliisille ilmoitettua liikenneonnettomuutta, joista lähes 40 risteyskolareita. Eniten muuten Ylisenkadun ja Kirkkokadun risteyksessä. Kaikista liikennevahingoista oli täytetty samanlainen valtakunnallinen lomake.

Lomakkeessa voitiin rastittaa myös onnettomuuden syy. Rasteja oli liukkaan kelin, huonon näkyvyyden yms. kohdalla. Yksi lomake pisti silmään, kun siinä oli rastitettu kohta ”ajajan taitamattomuus”.

Lomakkeissa ei ollut osapuolten nimiä, mutta ajoneuvon rekisterinumero oli mainittu. Tämä kiinnosti sen verran, että katsoin niitä. Toisen osapuolen numero oli tuttu EIA-10. Olihan se samasta talosta eli poliisin ensimmäinen poliisiauto, Volga, joka juuri v. 1966 oli otettu käyttöön.

Uudenkaupungin poliisin ensimmäinen poliisiauto Volga rek. EIA-10 poliisilaitoksen Rauhankatu 10 pihalla. Konepellin alla konstaapeli Tuominen, joka ei liity kerrottuun tapaukseen. Volga oli käytössä vuoteen 1970. Kuva Matti Jalava

Myöhemmin minulle kerrottiin, että poliisiauto oli ohittanut kadun varteen pysäköidyn auton niin läheltä, että autot sivusivat toisiaan.

Jääköön arvailujen varaan, kuka poliiseista oli sillä liikkeellä. Se kyllä kerrottiin, että lomakkeen täyttäjä oli ylikonstaapeli Uuno Laurinen.


Uudenkaupungin poliisin ensimmäisen auton Volgan tilalle saatiin 1970 oman kaupungin tuote Saab 99. Sen ratissa poliisilaitoksen edustalla Rauhankadulla poliisi Jouni Pietilä. Kuva Matti Jalava

Tarinan lähetti Matti Jalava

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *