#35 Eva Lehtimäen elämästä 5/7

Olen kuullut, että sodan aikana Lokalahdellakin tapahtui erilaisia ikäviä asioita. Luulen kuitenkin, että dramaattisen alun jälkeen Huuvarissa saatiin viettää sodan loppu ainakin suhteellisen rauhassa. Länsi-Suomessa sotatoimet päättyivät jo hyvissä ajoin ennen huhtikuun loppua. Evan kotona pahin oli kuitenkin silloin vielä edessä.

Eräissä 1918 sodan historioissa mainitaan Österman niminen mies punaisten Tampereen rintaman johtoportaasta. Kyseessä voi kuitenkin olla joku muukin kuin Hjalmar Österman. Hänen sotataipaleestaan minulla ei ole minkäänlaista käsitystä. Sen tiedän, että Hjalmar palasi sodan päätyttyä rintamalta Lokalahdelle. Koko perhe oli jo kotiutunut takaisin Ojalaan, kun yhtenä iltana pihaan ilmestyi kiväärit selässään joukko miehiä. Hjalmar pyydettiin ulos ja määrättiin lähtemään joukon mukaan. Ilmeisesti pyssymiehet olivat liikkeillä hevosrattain, koska Hjalmarkin otti hevosensa mukaan.

Tuolloin 10-vuotias Eva ja kuusivuotiaat Usko ja Toivo ovat minulle kertoneet, että heidän viimeinen muistikuvansa isästään on hetki, jolloin tämä irrotti hevosensa pihalla olleesta paalusta ja lähti taluttamaan sitä miesjoukon kiväärein viittomaan suuntaan.

Kuvassa Evan kaksoisveljet Usko ja Toivo. Kuva Kimmo Lehtimäen arkistoista.

Mitä sitten tapahtui, siitä minulla ole muuta tietoa kuin, että Hjalmar kuoli juhannuksen aatonaattona kesällä 1918 Hämeenlinnan vankileirillä. Suomen Sotasurmat-projektin asiantuntijoiden mukaan teloituksia ei tuolloin Hämeenlinnassa enää ilmeisesti tehty, joten todennäköisin kuolinsyy oli sairastuminen tai nälkäkuolema. Kuukausi ennen kuolemaansa Hjalmar Österman oli täyttänyt 30 vuotta

Oletettavasti Hjalmarin pidättäminen tapahtui paikkakuntalaisten aloitteesta, hänet melko hyvin tunteneiden piiristä. Vaikutelmakseni on kuitenkin tullut, että hänen läheisilleen ei koskaan oikein selvinnyt, ketkä pidättämisen takana olivat. Kymmenkunta vuotta sitten Evan veli Toivo sanoi minulle koko ikänsä odottaneensa, että hän ”vielä joskus sen miehen tavoittaisi”. Kostontarve ja katkeruus eivät olleet vieläkään häipyneet. Lokalahden silloisen suojeluskunnan johtoporras varmasti tiesi Hjalmarin pidätystapahtuman kulun. Muistan myös kuulleeni naapuripitäjän erään kartanon nimen Hjalmarin pidätykseen liittyen.

Muistelmien kirjoittaja Kimmo Lehtimäki, tarinat on toimittanut kokoelmaan kirjoittajan luvalla Sirkku Hirvonen. Muistelmat on kirjoitettu jo vuonna 2001.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *