#32 Eva Lehtimäen elämästä osa 2/7

Evan isästä sanotaan, että hän oli hyvin pitkä ja komea tumma mies. Evalla oli hänestä yksi valokuva, joka vahvistaa edellä sanotun. Valitettavasti kuva on sittemmin hävinnyt tietymättömiin, Evan asuessa Turun Runosmäen vanhainkodissa. Hjalmar Österman oli tiettävästi hyvin määrätietoinen, eikä kaihtanut mielipiteittensä julkituomista.

Evan kertoman mukaan Lokalahdella oli jossain vaiheessa kirkkoherra, joka harrasti sukututkimusta. Hän oli ollut erittäin kiinnostunut Österman-suvusta ja kirjoittikin Evalle pääpiirteittäisen sukuselvityksen. Muistan lapsena nähneeni tällaisen kirjeen. Se oli kirjoitettu kovin oudolla käsialalla. Kirkkoherra oli tiettävästi ollut jotenkin erikoinen ja hermostunut. Ajattelin käsialan epäselvyyden johtuvan siitä. Valitettavasti en tämän sukuselvityksen sisällöstä muista oikeastaan mitään.

Mielikuvakseni on jäänyt, että Östermanin suku olisi 1500-1600-luvulla ”merirosvoina” saapunut Ruotsista jonnekin Taivassalon-Kustavin-Lokalahden rannikolle ja vielä tänäkin päivänä Österman-suvun jollain haaralla on tällä seudulla hallussaan hyvin laajat maa-alueet. Tuttavani osti Östermaneilta kymmenkunta vuotta sitten Kustavin ja Uudenkaupungin rajalta saaren ja kertoi minulle, että suvulla on samalla alueella edelleen yli kymmenen kilometriä rakentamatonta rantaviivaa. Sen muistan, että sukuselvityksen perusteella Eva kertoi Östermaneilla olevan jokin suora sukulaisuussuhde Lokalahden mahtitaloon, Hermansaaren kartanoon ja jotain kautta jopa Mannerheimien sukuun.

Teetin sitten pian Evan kuoleman jälkeen virallisen sukututkimuksen. Siitä selvisi, että Evan isän isä David Österman (s. 1855) oli syntyisin Lokalahden Mähkärlän Rusthollista, talosta, joka tunnetaan myös nimellä Voimala. Tuon ajan lakien mukaan Mähkärlän mahtitilan peri perheen esikoinen, Davidin vanhempi veli Mårten (s. 1842) ja nuorempien, kuten Davidin piti elämässään tulla omillaan toimeen. David pääsi sitten kohtuullisiin elinoloihin naimalla Lokalahden Varanpäässä, aivan meren rannalla sijainneen Huuvarin torpan tyttären Ellidan.

Kuvassa on Huuvarin isäntä David Österman eli Evan isän isä, Ellida vaimoineen (Evan isän äiti). Pikkupoika on nimeltään Alku, David Östermanin nuorimman pojan eli David Östermanin poika. Kuva Kimmo Lehtimäen arkistosta.

Huuvari oli siis Evan isän lapsuudenkoti. Itse satun jonkin verran tuntemaan sen vauraan turkulaisen Silanterä-suvun, joka joskus 1960-luvulla osti Huuvarin kesäpaikakseen. Östermanien suku oli jo sitä ennen Huuvarista luopunut. Evalle Huuvari oli hyvin tärkeä ja rakas paikka.

Vaikka Evan juuret suoraan johtavat Mähkärlän Östermaneihin, on paljon mahdollista, että mainitsemani yhteys myös Hermansaaren väkeen pitää paikkansa. Sitä en kuitenkaan ole lähtenyt selvittämään.

Muistelmien kirjoittaja Kimmo Lehtimäki, tarinat on toimittanut kokoelmaan Sirkku Hirvonen

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *