#30 Autotehdasvierailulla Ruotsissa v. 1968, Uudenkaupungin kunnallisvaalit mielessä

Elokuussa 1968 oli tehty päätös Saabin henkilöautotehtaan sijoittamisesta Uuteenkaupunkiin. Uudenkaupungin kaupunginhallitus ja muutama virkamies saivat lokakuun alussa kutsun tutustumaan Ruotsiin Saabin Trollhättanin tehtaaseen. Matka tehtiin pienkoneella Turusta aivan tehtaan vieressä olevalle nurmikentälle.

Suomessa oli samaan aikaan lokakuun 6. ja 7. päivinä kunnallisvaalit. Sunnuntai-iltaa vietettiin Trollhättanissa isäntien kanssa ravintolassa. Sain tehtäväkseni soittaa ravintolasta Uuteenkaupunkiin vaalin tuloksista.

Kaikki muut matkalla mukana olleet ehdokkaat pääsivät yhtä lukuun ottamatta uuteen 1969 – 1972 valtuustoon. Tämä muutamalla äänellä tipahtanut luottamusmies oli ollut kyvällä paikalla Uudenkaupungin kunnallispolitiikassa ja mm. yhden tärkeimmän lautakunnan puheenjohtajana.

Tulin sanoneeksi – ehkä illan tarjoilun vaikutuksesta: ”Kyllä minäkin olisin voinut Sinua äänestää, jos olisin tiennyt, että se jää noin vähästä kiinni”. Hänen läpimenoaan taidettiin pitää aika varmana.

Kun sitten koitti seuraavien vaalien aika v. 1972, sain tuolta pudonneelta kirjeen: ”Muistatko mitä sanoit neljä vuotta sitten. Nyt voit korjata asian. Myös vaimosi ääni on tervetullut”.

No hän pääsi silloin uudelleen valtuustoon ilman minun ja vaimonikin ääntä.

Matti Jalava

Uudenkaupungin kansliasihteeri v. 1963 – 1972

Uudenkaupungin kaupungin edustajia Trollhättanissa lokakuussa 1968 lähdössä ajelulle uudella automallilla Saab 99:llä. Vas. Ilmari Olkku, Tauno V. Karttunen, Tor Johans, Risto Hukkila ja Olavi Salaterä.
Uudenkaupungin kaupungin edustajat Saabin vieraina ruotsissa lokakuussa 1968. Turusta lähdössä vas. mm. Tauno V. Karttunen, Olavi Salaterä, Unto Tuloisela, Ilmari Olkku, Risto Hukkila.

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *