#12 Kun Neiti H. Suvanto talon Uudestakaupungista osti vuonna 1943

Anoppini on kotoisin Tarvasjoelta ja on siellä toimineen myllärin tytär. Olosuhteet vuonna 1943 olivat sellaiset, että hän oli ostamassa taloa Uudestakaupungista.  Ilmeisesti lehti-ilmoituksella myynnissä ollut talo sijaitsi Kaunisrannassa, silloisella huvila-alueella, mutta se oli talviasuttava ja tuntui sopivalta hänen tarpeisiinsa.  Tuohon aikaan talojen myynti hoidettiin kirjeitse ja niinpä nuori 22-vuotias neitonen H.Suvanto sai myyjältä alla olevan kirjeen ja lähti sen perusteella paikkaa ja taloa katsomaan:

”Uusikaupunki 22.7.1943

Arvoisa Rouva H Suvanto.

Kohteliaimmin ilmoitan, että huvila sijaitsee 1,½ km Uudestakaupungista Kaunisrannan huvilaalueella, kaupungin vuokramaalla. Tontin pintaala on noin 5000 neliöm. vuokra 300 mk vuodessa 20.vuoden sopimus josta 14 jäljellä en ole hakenut vielä omaksi.  Maa on hyvää puutarhamaata länteen viettävää merenrannalla matala hiekkaranta.  Puutarhassa on 18. jalostettua omenapuuta 40 kirsikka ja luumupuuta 70 mustaviinimarjaa pensasta y.m. Huvila on rakennettu 1940.  Ensiluokkaisessa kunnossa, 3.me kerrosta.  1. kerr. Sauna ja puuhuone, sekä lämminkellari ja puuliiteri.  II kerros 3 talviasuttavaa huonetta III kerros myöskin 2 huonetta ja keittiö, kaikkit hyvät ja lämpimät.  Likaviemäri on, vesijohto on vedetty huvilaan, vaan on kaivoon yhdistämättä.  Kaivo on hyvä.  Sitten on tänäkesänä rakennettu navetta 4 x 6 m. 4. huonea ollut vuokralla 500 mk kk.  Hintana on 200.000 mk josta 60.000 mk kiinnelaina, jonka saa siirtää osataajalle.  Ostolupaa eikä lainhuutaa tarvitse koska on vuokramaa se on niinkuin irtaimiston kauppa. Kysyin siitä Helsinginsanomain kysymys ja vastaus-osastolla 17. pv huhtikuuta 1943.

Tämä on ihanteellinen merenrantapaikka ja kaupungin vieressä hyväntien varrella.

Lähemmin näetten kun tuletten katsomaan tännetullessa on jäätävä Kalarannassa pois junasta eikä Uudenkaupungin asemalla. Kysyttävä Kaunisrannan huvilaaluetta ja Laaksosalpan huvilaa.  Minä olen myöskin sunnuntaina kotona niin että Terve-Tuloa katsomaan ja ostamaan.

 

Siis pikaisiin kuulemisiin

Osoite.)         Oskar Laaksosalpa

Uusikaupunki

Janhua”

Ja niinhän siinä sitten kävi, että nuori neito H Suvanto saapui kirjeitse saamiensa ohjeiden mukaan katsomaan taloa, ihastui paikkaan ja osti kyseisen talon, perusti sittemmin perheen ja sai 6 lasta.  Kaunisrannassa, meren rannalla, oli lapsilla tilaa leikkiä, tulla tutuksi luonnon ja meren kanssa ja mahdollisuus opetella omatoimiseksi.  Omasta takaa puutarhasta saatiin omenat ja marjat, myös mustikat noukittiin omasta pihapiiristä ja meri antoi runsaasti kalaa.  Talo oli aivan neliskulmainen laatikko ja sitä kuulemma sanottiin kaffeemyllyksi.

Talo sijaitsi nykyisen Santtion venerannan lähellä ja se purettiin 70-luvun puolessa välissä, kun kaupunki kaavoitti alueen virkistysalueeksi.

Nimimerkillä Miniä

Kuvassa tekstiin liittyvä alkuperäinen kirje

Teemat

Be First to Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *